Lenmag – lepény
A kedvenc kenyerem, legtöbbször köményes formában sütöm, ez tetszik a legjobban… rémegyszerű, és egészséges
Hozzávalók:
10 dkg – Lenmagliszt – őrölt lenmag – lenmag (összesen legyen 10dkg)
5 dkg – darabonként: szezámag/őrölt szezám – tökmag – dió
1 tk sütőpor
1 tk só
1 tk fűszer – kömény, bazsalikom, kakukkfű…
1ek kókuszzsír
2 tojás
kb 0.5-1dl víz
Az egészet összekeverem, gyúrom, majd belezuttyantom a tepsibe, lepénykésre, kerekesre formázom és sütöm 150 fokon, kb 20-30 percig 🙂
Jótékony hatások:
LENMAG: A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.
SZEZÁM: A szezámmag a magok királya. Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik.
Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.
Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.
TÖKMAG